Korea Utara Merancang Untuk Mengalahkan Tentera AS Dalam Perang, Ini Caranya

2

Korea Utara nampaknya percaya bahawa mereka boleh menang dengan menggunakan taktik yang sama yang pernah digunakan oleh pasukan tentera China yang pernah berjaya dalam Perang Korea.

Ada dalam kalangan tentera doktrin yang mengatakan bahawa jumlah penyerang harus melebihi jumlah pertahanan lawan sekurang-kurangnya tiga hingga satu pada titik serangan untuk menang peperangan.

Tetapi sejak bila Korea Utara normal? Pemikiran mereka ini sangat luar biasa jika berkaitan dengan peperangan. Tentera Rakyat Korea (TRK) percaya bahawa mereka hanya perlu mengumpulkan dua hingga satu lagi di medan perang untuk mengalahkan tentera A.S. dan Korea Selatan.

Terlebih lagi, Korea Utara nampaknya percaya bahawa mereka boleh menang dengan menggunakan taktik yang sama bahawa tentera China yang pernah berjaya dalam Perang Korea.

RDRK [Republik Demokratik Rakyat Korea] percaya bahawa rata-rata askar TRK adalah terlatih secara fizikal, mental, ketenteraan, dan politik yang lebih baik serta bersedia untuk berada di dalam medan peperangan.

Ini menunjukkan bahawa mental TRK ini telah melalui indoktrinasi yang jitu mengenai peperangan dan kemungkinan besar ramai anggota TRK ini lebih suka berperangan melawan bermati-matian daripada menyerahkan diri kepada musuh. Kenyataan ini disokong kuat di dalam kajian U.S. Army mengenai Taktik Korea Utara. Kajian ini bertajuk “Threat Tactics Report: North Korea” yang diterbitkan pada Oktober 2015 oleh U.S. Army’ Training and Doctrine Command.

Doktrin TRK ini berdasarkan pada lima prinsip asas perang: serangan kejutan, jisim dan penyebaran, peningkatan pergerakan, taktik yang licik dan dipersonifikasikan, dan rahsia yang selamat. Mereka ini akan berusaha untuk mengekalkan konflik terhadap musuh dan menjaga keseimbangan emosi dan mental musuh.

Operasi serangan Korea Utara akan disebarkan terlebih dahulu kemudian mereka akan melakukan serangan dengan lebih awal dan pantas. Mereka akan mengeksploitasi waktu malam dan menutup beberapa kawasan kemudian memberikan kejutan pada musuh mereka terutamanya ketua musuh. TRK menunjukkan mereka ini sangat berdisiplin tegas dan patuh pada pemimpin mereka.

Doktrin Korea Utara merangkumi beberapa jenis operasi serengan, yang kebanyakannya adalah standard bagi kebanyakan tentera, tetapi dua daripadanya sangat menarik perhatian. Satu adalah Operasi Penyusupan iaitu serangan bersenjata korps akan cuba menyaring hampir semua tentera pasukan A.S. dan Korea Selatan.

Dalam operasi ini beberapa kumpulan diperlukan antaranya ialah briged infantri, briged sniper dan lapan battalion akan melakukan misi serbuan pada sasaran utama dalam kedudukan belakang musuh. Checkpoint yang akan menjadi tempat operasi ialah jalan raya dan juga pos arahan.

Operasi Pelupusan ini melibatkan kekuatan utama musuh dan memberikan kecederaan maksimum kepada mereka. Terdapat empat jenis pelupusan: depan dan satu sisi, depan dan dua bahagian, depan dan belakang, depan, belakang, dan dua sisi. Tidak kira apa jenis pelupusan yang dipilih, TRK tidak langsung akan cuba mengelak sebarang pihak musuh.

Merujuk kepada Taktik Peperangan China di dalam Peperangan Korea, orang-orang Cina akan mencuba sebaik mungkin untuk menyusup melalui kedudukan musuh dan melakukan sekatan jalan raya di garis bekalan, dengan harapan mendorong musuh untuk berundur untuk mendapatkan kembali kumpulan mereka di belakang. Sekiranya pasukan PBB berada dalam kedudukan tersebut, sekatan jalan masih berguna untuk memotong laluan dan bekalan untuk musuh.

Dalam penyusupan dan serangan terhadap kedudukan barisan hadapan musuh, orang Cina akan bergerak pada waktu malam untuk mengelakkan serangan udara dan mengurangkan pemerhatian daripada udara.

Apabila melakukan serangan mereka akan cuba mengasingkan pos-pos individu, biasanya platun, dengan berada di bahagian depan, sementara pada masa yang sama mereka cuba untuk mengalahkan musuh. Tujuannya adalah untuk mengalahkan kekuatan dengan terperinci dan mendapatkan kemenangan.

Adakah taktik tahun 1950 masih berfungsi pada hari ini? Apabila Korea Utara dan Amerika yang terakhir bertemu dalam pertempuran terbuka yang berlaku 70 tahun yang lalu dan Komunis hanya menghadapi peperangan bersama Amerika dan Korea Selatan yang kurang terlatih dengan senjata pada Perang Dunia II.

Hari ini mereka akan menghadapi tentera Amerika yang lebih profesional dan Korea Selatan yang dilatih dengan lebih baik. Jubah malam yang menyembunyikan pergerakan mereka pada tahun 1950 akan ditembusi oleh sensor penglihatan malam, radar dan satelit pengintip. Serangan massa akan dipenuhi oleh senjata api yang tepat dari senjata pintar.

Mungkin orang Korea Utara tidak menyesuaikan diri dengan abad kedua puluh satu. Persoalannya ialah, seberapa baik yang tentera A.S. ada?

Rujukan :

  • https://assets.bharian.com.my/images/articles/korea23_1536483037.jpg

2 COMMENTS

  1. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
    I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

    I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group.

    Talk soon!

    Feel free to surf to my blog post :: CBD for dogs

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here